Acro

Wat is acro

Acrobatische Gymnastiek is een mooie, dynamische spectaculaire sport voor jongens en meisjes. In deze gymnastiekdiscipline worden indrukwekkende piramides afgewisseld met dans en grondoefeningen. Aangezien er niet individueel gewerkt wordt, speelt wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking een grote rol.
In tegenstelling tot de meeste gymnastiekdisciplines worden er in de acrobatische gymnastiek geen individuele oefeningen gebracht. De oefeningen worden in volgende formaties geturnd:

  • Meisjes/Jongens/Gemengd paar (duo)
  • Meisjes drie (trio)
  • Heren vier (kwartet)

Verloop

Een oefening wordt uitgevoerd op muziek en duurt maximum 2 minuten en 30 seconden. In die tijdsspanne moeten de gymnasten de juryleden van hun kunnen overtuigen. Er kunnen 3 soorten oefeningen onderscheiden worden.

Balansoefening

De partners voeren statische en dynamische evenwichtselementen uit, waarbij ze tijdens de elementen voortdurend met elkaar in contact zijn. Naast evenwicht moeten de gymnasten in
deze oefeningen ook blijk geven van kracht, lenigheid en beweeglijkheid.

Tempo-oefening

Deze oefening wordt meestal uitgevoerd op vinnige muziek waarin vlucht- en tumblingelementen afgewisseld worden. De tempo-oefening is waarschijnlijk ook de spectaculairste oefening.

Combinatie-oefening

In deze oefening worden elementen uit de twee vorige soorten oefeningen gecombineerd. Evenwichtsdelen worden afgewisseld met spectaculaire sprongen en salto’s.